HISTORIAPLÄJÄYS

Historiapläjäys (tietoja arkistosta kaiveltu ja tekstiksi naputeltu v. 2016) Päivitellään tarpeen mukaan ja vuosivuodelta 

Yhdistys täyttää tänä vuonna jo 19 vuotta, mistään nuoresta seurasta emme siis enää voi puhua. Sen kunniaksi pieni historiapläjäys vuosien tapahtumista. Vuosien varrella yhdistys jäsenineen on ehtinyt nähdä ja kokea monenlaista, aina suurtapahtumista pieniin iltamiin.

Alun perin yhdistys on aikoinaan perustettu palvelemaan monipuolisesti erilaisia kalastustapoja aina pilkistä, onginnan kautta perhokalastukseen, joten alkuvuosien toiminta onkin ollut hyvin erilaista. Alussa perhokalastus oli vain pieni osa yhdistyksen toimintaa, lajit oli jaettu jaostoihin harrastuslajityyppien mukaan. Paljon vuosien varrella on siis ehtinyt tapahtumaan.

SUURET PÄÄTÖKSET 1999-

Lounaissaariston urheilukalastajat näkivät päivänvalon 13.10.1999, jolloin pidettiin urheilukalastuseuran perustamiskokous. Tuolloin yhdistys aloitti toimintansa rekisteröimättömänä yhdistyksenä. Nimi ehdotuksina perustamiskokouksessa nousi esiin mm. Saariston vapakalastajat, lounaissaariston vapakalastajat, Turunmaan urheilukalastajat ja Rannikon urheilukalastajat. Tiukan äänestyksen jälkeen nimi valikoitui esitettyjen joukosta. Virallisen rekisteröidyn yhdistyksen statuksen LSUK sai 7.2.2002 pitkän byrokraattisen prosessin jälkeen. Tuohon aikaan ei vielä kaikkea ollut mahdollista tehdä helposti netin välityksellä, joten alkuvuosien hallitukset joutuivat käymään pitkää ja hidasta rekisteröimisprosessia perinteisen kirjeen muodossa.

Perustamassa yhdistystä vuonna 1999 oli noin 20 henkilöä, näiden joukosta ensimmäiseen hallitukseen astui pj Pekka Hernejärvi (1999-2000) perässään 6 hallituksen jäsentä. Hernejärven urakkana olikin alkuvuosina saada yhdistys pyörimään, ette muuten usko millainen määrä paperia ja aikaa toiminnan käynnistämiseen kuluu. Hienosti homma lähti kuitenkin pyörimään ja jäsenistölle tarjoiltiin alusta saakka runsaasti ohjelmaan erilaisten kalastusharrasteiden parissa.

                                      Yhdistyksen pitkäaikainen PJ Ruuskanen ja kuha 3,35kg

Parin vuoden ikäisen yhdistyksen puikkoihin astui vuonna 2001 pitkäaikainen puheenjohtajamme Markku Ruuskanen (2001-2013), jonka aikana suurin osa toiminnasta nousi elämään. Aktiivinen ja innovatiivinen puheenjohtaja ehti kausiensa aikana nostamaan yhdistyksen nimen esiin monissa erilaisissa tilanteissa ja tapahtumissa. Vaikka joskus Markun kyydissä hitaampia hirvitti, niin kaikista vuosien uurastuksista täytyykin Markulle nostaa hattua. Ilman Markun panosta paljon olisi jäänyt näkemättä ja kokematta.

                                             Vpj Santalahti ja keväinen onkisiika Paraisilta

Kun vuonna 2014, pitkäaikaisen puheenjohtajan vetäydyttyä takavasemmalle, sai silloinen hallituksen varapuheenjohtaja Ville Santalahti tehtäväkseen kutsua koolle vuosikokouksen, elettiin aikaa jolloin kukaan ei tiennyt kuopataanko yhdistys kokonaan vai jatketaanko ja jos jatketaan niin miten jatketaan. Etukäteistiedusteluin päädyttiin kuitenkin jatkamaan, mutta aivan uusin tuulin. Yhdistyksen toiminta-ajatus muutettiin ja uudet säännöt kirjoitettiin vuosikokoukselle käsiteltäväksi. Kun uusi toiminta-ajatus oli valmis, oli aika valita uusi puheenjohtaja ja koota uusi hallitus.

                                                       PJ Aleksi ja Loimijoen turpa

Vuonna 2014 puheenjohtajaksi valittiin Aleksi Kaislaniemi. Helpoksi ei voi Aleksinkaan uran aloitusta sanoa, vaikka yhdistys olikin jo vakiinnuttanut paikkansa kalastusseurana, sen verran suuria mullistuksia yhdistys nimittäin koki uuden hallituksen myötä. Kyseessä olikin nimittäin suurin byrokraattinen mullistus yhdistyksen historiassa, sitten perustamiskokouksen. Lisäksi Aleksi aloitti yhdistysaktiivin uransa lähes tyhjästä, oltuaan vain jonkin vuoden mukana LSUK:n toiminnassa. Aika näyttää millaiseen suuntaan uusi PJ tulee yhdistystä luotsaamaan.

TOIMINTAA VUOSIEN VARRELTA

Yhdistystoiminnan kunnolla käynnistyttyä yhdistys lisäsi retkien ja muun jäsentoiminnan määrää. Rahaa retkiin kerättiin talkootöinä jäsenilloissa perhoja sitomalla sekä vaappuja ja värikoukkuja valmistamalla, lisäksi erinäisiä tuki- ja projektirahojakin saatiin toiminnan pyörittämiseen. Alkuvuosina jäsenillat tiivistyivät, ensi alkuun kerran kuussa vaihtui jo v. 2004 kaksi kertaa kuussa tapahtuvaksi toiminnaksi, toimintaa järjestettiin kalakoulun tiloissa. LSUK oli onnistunut alkuvuosinaan neuvottelemaan koululta myös oman kerhohuoneen. Myöhempinä vuosina tosin jäsenillat valitettavasti kokivat eräänlaisen inflaation, kassalippaan kumistessa tyhjyyttään osa toiminnasta jouduttiin ajamaan alas. Ikävä kyllä aikanaan jäsenillat lopulta loppuivat kokonaan, jonkinlaisille jäsenilloille lienisi kyllä oma tarpeensa myös tulevaisuudessa. Jäseniltoja järjestämään tarvittaisiinkin joku aktiivinen ja innokas.

Oman toimintansa ohella LSUK on ollut vuosien varrella ollut edustamassa myös Saaristolaismarkkinoilla, Halisten markkinoilla, Meri kutsuu messuilla, Turun päivien messuilla, silakkamarkkinoilla, valtakunnallisilla kalastuspäivillä, Saariston kalastuspäivillä ja kalastustapahtumissa. Osallistuttu ollaan myös Merikarvianjoen, Paimion joen ja Latokartanonkosken kunnostustalkoisiin, kyllähän kunnon kalastaja pitää huolta harrastuksensa tulevaisuudesta.

Jäsenreissuja ja leirejä on matkan varrella järjestetty Ahvenanmaan Brändöhön ja Jurmoon, Hammaruddaan ja Eckeröhön, Paraisten Björkholmaan, Korppoon Elvsöhön, Pomarkun Kynäsjoelle, Pohjois-Ruotsiin, Norjan Kautokeinoon ja Finnmarkiin, Suomen puolelle Simojoelle, Nauvoon, Perniön Matildajärvelle, Kynäsjoelle ja Merikarvialle.

                                    Jäsenistöä Brändön Korsössa kalalla vuonna 2000

Pienemipiä reissuja ja tohinoita olikin sitten mm. pilkinnän parissa, siikaongella, kuhanjiggausiltamina sekä perhokalastusviikonloppuina ja yhteiskuljetuksina perhomessuille Tampereelle.

                                                                         Pilkillä 2010

Aktiivisen oman toiminnan lisäksi yhdistys on toiminut aktiivisesti mukana myös SUKL:n, Lounais-Suomen vapaa-ajan kalastajapiirin ja myöhemmin myös SVK:n toiminnassa. Aktiivisimmin taidettiin aikoinaan osallistua nuorisotoimintaan, myös yhdessä Kalakoulun kanssa. Leiriohjaajakoulussakin jäsenistöämme on ollut.

Olemme aikoinaan muuten päässeet myös lehteen. Nimittäin vuosi 2003 käynnistyi lehtikirjoituksella, jossa esiteltiin yhdistystä ja sen toimintaa. Perhokalastuslehti 1/2003 innostui oikein artikkelin toiminnastamme kirjoittamaan vuoden 2002 perhosidontakilpailujen vauhdittamana.

Vuosien varrella erinäisiä tiedotuskanavia on mietitty useampaankin otteeseen ja yhdistykselle onkin ajan saatossa perustettu nettisivut, foorumi, blogi, kuvakirjasto, facebook-ryhmä ja s.postiosoitteet. Jonkinlainen aktiivisten kirjoitusten puute on kuitenkin haihduttanut alkuperäiset nettisivut ja foorumin bittiavaruuteen. Blogi ja facebook olivatkin pitkään sähköpostin ohella enää ainoat toiminnassa olevat tiedotuskanavat, kunnes viimein vuonna 2016 yhdistys sai nämä uudet sivut. Blogi tosin kaipaa hieman ravistelua ja uudelleen herättelyä vuosien hiljaiselon jälkeen. Siihenhän tämä historiapläys onkin sitten ihan omiaan. Ja onhan meillä joskus alkuaikoina ollut oma jäsenlehtikin, vuonna 2000 ilmestyi Ensimmäinen jäsenlehti LOUNA(I)SSAALIS, valitettavasti Lounaissaaliin ilmestyminen jäi kuitenkin vain muutamaan numeroon.

MATKA PERHOKALASTUKSEN PARIIN, KISOISTA KISOIHIN

Yhdistyksen perhokalastusjaosto nosti vuonna 2002 päätään aloittamalla aktiivisen kilpailemisen. Ennen kuin jäseniämme kilpailuissa näkyi osallistuivat jäsenet muinaisen pöytäkirjan mukaan aktiivisesti perhokalastuskoulutuksiin, liekö sieltä kaikki yhdistyksen huippukalastajat saaneet alkunsa ;) Voinemme siis katsoa, että alkusysäyksen kohti kilpaperhokalastusta yhdistys otti jo vuonna 2001. Tuloksia tässä katsellessa ura yhdistyksemme kilpakalastajilla on keskimäärin ollut nousujohteinen, ainakin LSUK:n nimi on tunkenut näkyviin vuosi vuoden jälkeen ja aina vaan korkeammalle sekä kirkkaammin mitalein.

2001

Ensimmäinen joukkue lähetettiin perhokalastuksen SM mittelöihin kokoonpanolla P.Korvonen, M. Punkka, T.Penttilä, sijoituskaan ei ensikertalaisilta joukkuekisaajilta huonoksi jäänyt tuloksella 7/22.

Merikarvian Fly & Fun:iin osallistui myös kuusi jäsentä.

2002

LSUK oli yhtenä yhdistyksenä kolmesta järjestämässä perhosidonnan SM-kilpailuja. Edustajiakin kisoihin saatiin omista riveistä N. Holttinen sij.8/44 ja J-P Pohjola sij. 9/44.

Fly & Fun Merikarvialla imaisi jälleen mukaansa yhdistyksen nimissä kilpailevia, Olli Toivonen sij. 3. ja Tapio Penttilä sij.4. Tuohon aikaan mukana oli vielä yhdistyksen naisedustajakin.

Kilpailujärjestäjinä toimimiseen aktiivit LSUK:laiset hakivat kokemusta osallistumalla poolivalvojina Kynäsjoen karsintoihin sekä lisäksi 3 aktiivista innostui valvomaan myös SM-finaalissa Merikarvialla.

2003

Perhosidonnan SM-kilpailuissa Haapakanni Jani sij. 4.

Nuorten SM-kisoissa J. Salokivi sij.5.

Joukkue SM-kisoihin lähdettiin kahden joukkueen voimin, mutta ilman tulosta jäätiin.

Fly & Fun:iin Merikarvialla osallistui neljä jäsentä.

2004

Ensimmäiset perhokalastuksen SM-finalistit saatiin, yhdistyksen nimen alla kisasivat Olli Toivonen sij. 12, Nikolai Holttinen sij. 20 ja J.Vyyryläinen sekä Maria Kurki.

Fly & Fun Merikarvialla sai osallistujikseen jälleen 7 LSUK:laista.

2005

Nykymuotoinen perhokalastustoiminta käynnistyi todenteolla, vuoden aikana järjestettiin karsinta sekä useita yhdistyksen jäseniä pääsi finaaliin saakka edustamaan yhdistystä.

Yhdistys toimi ensimmäistä kertaa järjestäjänä perhokalastuksen SM-karsinnoissa, järjestimme Lohenrenkaalle Perniöön toukokuussa karsinnat majoituksineen.

SM-finaalissa tavattiin tänä vuonna neljä yhdistyksen nimissä kisaavaa, yksi jäsen kilpaili toisen yhdistyksen nimen alla. LSUK:ta finaalissa edustivat: J.Vyyryläinen sij. 8, J-P Pohjola, Ville Järvinen ja Olli Toivonen.

SM-joukkuekilpaan osallistuttiin yhden joukkueen voimin.

Nautelankoskella olimme mukana järjestämässä 4 seuran välistä kilpailua.

2006

Yhden perhokarsinnan sijaan yhdistys järjesti tänä vuonna niitä kaksin kappalein, toinen tututtuun tapaan Lohenrenkaalla ja toinen puolestaan Nautelankoskella. Kolmantena kisana olimme järjestämässä Tapani Loisan muistokisaa Matildajärvellä.

LSUK:laisia nähtiin jälleen perhokalastuksen SM-finaalissa, kisaamassa olivat Olli Toivonen SM 2 ja Tapio Penttilä 17. Ensimmäisenä LSUK:n edustajana O.Toivonen valittiin samalla Suomen maajoukkueeseen edustamaan v. 2007 Simojoen MM-kisoissa. Ensimmäinen sinivalkoinen LSUK:lainen on siis syntynyt.

Perhokalastuksen joukkue SM-kisaan lähetettiin jo tuttuun tapaan oma joukkue, joka kalasti itsensä kokoonpanolla Penttilä, Toivonen ja Pohjola sijoitukselle 5.

2007

Putki kisajärjestäjinä sai jatkua, tänä vuonna järjestimme Nautelankosken karsinnan sekä Tapani Loisan muistokilpailun Matilda-järvellä. Matildassa ei tyhjää kiskottu, voitto omalle joukkueelle heltisi kokoonpanolla Penttilä & Toivonen, kirreä nousi kuulemma kuorma-auto lavallinen.

Tänä vuonna LSUK osallistui kovalla joukkueella SM-joukkue kisaan. Viimein sitkeä muutaman vuoden tyhjää heittäminen tuotti tulosta ja joukkue nähtiinkin sillä korkeimmalla pallilla sen kirkkaimman mitalin kanssa. Yhdistyksen joukkueessa kilpailivat Tapio Penttilä, Olli Toivonen ja J-P Pohjola.

Huonosti ei mennyt Suomen joukkueellakaan ja Simojoen MM-taistossa sinivalkoiset perhokalastajat nähtiin palkintopallilla pronssilla. Mukana joukkueessa Olli Toivonen, joka yksilökilpailussakin menestyi sijoituksella 13.

Joukkue MM pronssi
Joukkue MM pronssi

LSUK:laisia nähtiin jälleen myös SM-finaalissa, jonne kirein siimoin paikkansa ansaitsivat Olli Toivonen, Tapio Penttilä ja J-P pohjola.

2008

Vuoden aikana lisäoppia lajin saloihin haettiin jälleen kursseilta mm. perhosidonnan ja hyönteismaailmaopin sekä saaliskalakäyttäytymisen osalta. Yhdistyksessä toimi tällöin myös perhosidonnan ohjaajia.

Järjestimme jo tutuksi tulleen Lohenrengas/Matildajärven karsintakilpailun sekä lisäksi uutena Turpakisan Koskella. Tapani Loisan muistokisakin järjestyi jälleen syksyllä Lohenrenkaalla ja Matildajärvellä. Viime vuotiseen tapaan parikilpailuna käydyssä kisassa mestaruus meni LSUK/SMPK yhdistelmäjoukkueelle, jossa yhdistystä edusti Janne Huhtanen.

Yhdistys lähetti SM-joukkuekisaan kaksi joukkuetta. 1.joukkue Toivonen, Penttilä, Järvinen sij.6 ja 2.joukkue Pohjola, Huhtanen, Ruuskanen sij. 15.

SM-finaalissakin nähtiin jälleen 5 jäsentä, Olli Toivonen SM2, J-P Pohjola sij. 14, Ville Järvinen sij. 15, Tapio Penttilä sij. 18. ja Janne Huhtanen sij. 39.

Ei hullummin ei, tämäkään vuosi.

MM-kilpailuissa Uudessa Seelannissa Olli Toivonen sijoittui sijalle 25.

2009

Jostain kummasta syystä tämä vuosi on hävinnyt historiaan, edellisten vuosien komeiden saavutusten osalta uskoisin, ettei tämäkään vuosi ole jättänyt yhdistystä kylmäksi. Villinä arvauksena veikkaan, että kalaa on noussut ja siimat ovat laulaneet, ehkä vuosi on ollut jopa niin hyvä, ettei ole edes julkaisukelpoinen. Jokuhan olisi voinut kalavaleeksi väittää...

Täysin tyhjää ei kuitenkaan LSUK:laisittain onneksi kiskottu, nimittäin pöytäkirjojen ulkopuolelta kuulin, että Olli Toivonen olisi tänäkin vuonna näyttänyt kyntensä ja heilutellut siimoineen itsensä mitaleille SM kisoissa sijoittuen kolmanneksi. Monen mutkan kautta löytyi myös tieto, että finaalissa mukana on ollut myös Tapio Penttilä, joskin sijoitus ei päätä huimannut.

Tarpeeksi pitkään arkiston pölyjä keuhkoista yskittyäni, kuulin viimein luotettavalta taholta, että tänä vuonna Suomen joukkue kahlaili MM-kisoja Skotlannin kylmillä vesillä sijoittuen neljänneksi. Mukana meidän oma sinivalkoisemme Toivonen, joka sijoittui yksilökisoissa sijalle 8. Samaisen luotettavan huhun mukaan MM-mitalit jäivät niin yksilö- kuin joukkuekisassakin vain yhden pyrstön mitan päähän. (päivitetty 2.5.2017)

2010

Järjestämiemme SM-karsintojen määrä on noussut, tänä vuonna olimme järjestämässä jo neljää karsintaa sekä lisäksi olimme mukana järjestämässä Merikarvian SM-finaalia. Neljän järjestetyn kilpailun saldolla olimmekin Suomen aktiivisin kilpailun järjestäjä. Karsinnat olivat Lohenrengas kevät/syksy, Turpakisa ja Kangasjärven kelluntarengaskisa.

                                                       Lohenrenkaan kilpailijoita v. 2010

LSUK:laisittain makealle maistui tämäkin vuosi, sillä riveihimme saatiin uusi sinivalkoinen jäsen, kun Tapio Penttilä kalasti itsensä maajoukkueeseen.

SM-finaalissa yhdistyksen omille pojille napsahti tupla voitto, kotiin kannettiin niin kulta kuin hopeakin. Tapio Penttilästä leivottiin uusi Suomen mestari ja Olli Toivonen nappasi samalla itselleen jo kolmannen SM hopean. Toivonen käväisi tänä vuonna myös maajoukkueen kanssa MM-kisoissa Puolassa.

Yhdistyksen oma joukkue Toivonen, Penttilä, Ruuskanen sijoittuivat joukkue SM-kisoissa sijalle 8.

2011

Ja kun on kerran mitalin makuun päästy, niin ei jätä tämäkään vuosi siimoja löysäksi.

Karsintakilpailuja olimme itse järjestämässä kolmet, kaksi Lohenrenkaalla ja lisäksi kelluntarengaskisan Kangasjärvellä, kellukisa saikin nyt myös kelluntarengas SM-finaali nimikkeen. Kilpailussa leivotaan siis samalla myös kellu SM voittaja sekä kahmitaan pisteitä perhokalastusfinaaliin pääsemiseksi.

Joukkuekilpailussa joukkueemme haavi jälleen itsensä mitaleille sijoittuen toiseksi kokoonpanolla Penttilä, Toivonen, Järvinen.

Piirimestaruuskisoissa seuramme juniorit kiskoivat kalaa ylös oikein toden teolla rouhaisten samalla itselleen kaksoisvoiton. Nuorten sarjassa kilpailivat Santeri Hakala ja Lasse Huovinen. Nuorten ohella ikämies sarjaankin saatiin mitalisti, kun Markku Ruuskanen voitti luokkansa.

Sinivalkoiset LSUK:laiset Penttilä ja Toivonen olivat tänä vuonna maajoukkueen kanssa MM-kisoissa Italiassa.

2012

Kilpailujen järjestäminen jatkuu jo vanhalla rutiinilla, Lohenrengas kevät ja syksy sekä kelluntarengaskisa Kangasjärvellä kuuluivat vakiintuneeseen ohjelmistoon.

Suuremmalta menestykseltä tänä vuonna vältyttiin. Hiljainen vuosi kaiken kaikkiaan kilpailurintamalla. SM finaalissa seuraamme edustivat Penttilä 4. Toivonen 14. ja Kallio 26. Joukkuekisaan emme lähettäneet tällä kertaa joukkuetta lainkaan.

Tapio Penttilä oli edustamassa MM-kilpailuissa Sloveniassa.

2013

Kisoja järjestettiin entiseen tapaan, Lohenrenkaalla kevät ja syyskisa sekä Turpakisa Koskella.

SM finaalissa nähtiin jälleen tuttuja LSUK:laisia, sillä siimojaan siellä vinguttelemassa olivat jälleen tutunoloinen kolmikko. Kallio 6., Toivonen 12. ja Penttilä 18. Joukkueeltamme jäi tänä vuonna osallistuminen väliin.

Sinivalkoiset olivat tänä vuonna MM-kisoissa Norjassa eli omat poikamme Penttilä ja Toivonen, joukkueen sijoitus evän verran palkintopallin vieressä eli komeasti neljäntenä.

2014

Lohenregas kevät ja syksy, Kangasjärven kelluntakisa sekä Turpakisa kuuluivat vuotuiseen ohjelmaan.

Huikeita menestyksiä ei tänäkään vuonna saatu. Joukkueella osallistuttiin jälleen joukkue SM-kisaan, mutta jostain syystä itse joukkuekaan ei ole selvillä sijoituksestaan. Siinä ei ilmeisesti ole mitään mainittavaa, näin ainakin päättelisin ;) Kilpailemassa seuran joukkueessa olivat Olli Toivonen, Ville Järvinen ja Aleksi Kaislaniemi. Luotettava lähde kertoi myöhemmin joukkueen sijoittuneen sijalle 7. päivitetty 16.8.2017

SM finaaliin tiensä löysivät jälleen tuttu kolmikko sijoituksin Penttilä 10., Kallio 15. ja Toivonen 24.

Maajoukkueen sinivalkoiset LSUK:laiset eli Olli Toivonen ja Tapio Penttilä olivat kuitenkin heittämässä siimojaan maailmankartalle, tänä vuonna Tsekeissä ja maajoukkueen sijoituksena viime vuodesta tuttu neljäs sija.

2015

Vuotuinen ohjelma säilyi mukavasti ennallaan. Lohenrenkaalla kalasteltiin jälleen niin keväällä kuin syksylläkin, lisäksi tietysti jo takuutuotteiksi muodostuneet Turpakisa ja kellukisa Kangasjärvellä kuuluivat ohjelmaan.

Perhokalastuksen SM finaalissa nähtiin jälleen (vai pitäisikö nyt jo sanoa taas) tuttuja nimiä, sinne siimansa viskasivat: Tapio Penttilä, Olli Toivonen ja Ville Järvinen. LSUK:n suureksi iloksi finaalin kakkospallille itsensä kahlaillut Kai Kallio mitalistaan humaltuneena liittyi yhdistyksemme jäseneksi. Samassa mitalihuumassa jäsenmäärämme kasvoi myös Maria Tuomisella, naisten viime vuosien ehdottomalla ykkösellä, joka v. 2015 heitti itsensä naisten SM hopealle.

Joukkuekisoissakin käväisimme kahden joukkueen voimin yrittämässä. Molemmat joukkueet jäivät sujuvasti pitämään perää tulosluettelossa eli mitalinmakua emme päässeet edes haistelemaan, maistelusta puhumattakaan. Sijoitukset joukkueilla lopulta 17. ja 19.

                                                                         Kai Kallio

Sinivalkoiset jäsenemme Kallio ja Penttilä, käväisivät joukkueensa kera tällä kertaa Bosnia-Hertsegovinassa.

2016

Ensimmäinen vuosi, jota ei historipläykseen tarvitse kirjoittaa arkistojen pölyjä penkoen, vaan sen saa naputella tuoreeltaan jokiveden raikkaana.

Vuoden aikana neuvottelimme sopimusta kalastusoikeudesta mielenkiintoiseen yksityisomisteiseen järveen, jonne yhdistyksen toimesta on tavoitteena istuttaa siikaa jäseniemme kalastettavaksi. Ensimmäiset uiskentelijat järveen saatiin syksyllä 2016 ja tavoitteena on jatkaa siikanaperoiden istutteluja vuosittain. 

Kisojen osalta noudatimme perinteitä järjestäjinä ja vanhoja kaavojaan noudattaen LSUK ponkaisi tämänkin vuoden käyntiin Lohenrenkaalta. Karsinnoista napsittiin hoidettavaksi vuotuiset Lohenrenkaan kevät ja syyskisat sekä Turpakisa ja Kangasjärvellä kelluteltiin vanhaan malliin siikoja narraten. LSUK:laisittain menestystä karsintarintamalla niitti tänä vuonna Kai Kallio, joka haavi mitaleja muidenkin kilpailijoiden edestä. Finaaliin saakka itsensä edellisvuosien tapaan heittelivät Kallio, Toivonen ja Järvinen. Suuremmalta menestykseltä tosin finaalissa vältyttiin.

Vanhojen kuvioiden rikkomiseksi otimme järjestämisvastuun myös joukkuekilpailun järjestämisestä. Jottei nyt ihan liian villeiksi heittäydytty, niin pitihän ne joukkueetkin laittaa siimojansa Lohenrenkaalle uittamaan. Itse osallistuimme kahdella joukkueella, mutta niin sanotusta kotikenttäedusta huolimatta mitalit jäivät haaveeksi ja joukkueemme löytyivät lopulta sijoilta 4. ja 14.

                                                            Maria Tuominen

Vuonna 2015 riveihimme ollaan saatu myös naisvahvistusta, joka on vuosi vuoden jälkeen kiristellyt siimansa naisten sarjan SM palkintopallille saakka. Tänä vuonna kotiin kannettiin jälleen Maria Tuomisen toimesta se naisten sarjan kirkkain mitali. Maria myös kellutteli itsensä kellurengas SM:n kakkoseksi Kangasjärvellä. Tässä naisessa on kuulkaas pojat vastusta, paras laittaa siimat laulamaan. 

Sinivalkoisin siimoin LSUK:laisia nähdään tänä vuonna kahluuhousujaan uittamassa MM-kisoissa, jonne Kai Kallio suuntaan joukkueineen sekä naisten EM-kisoissa, jonne Maria luotsaa oman joukkueensa. Tuloksia jäämme jännityksellä odottamaan.

 

2017

Vuosi on ponkaistu vauhtiin kisoja suunnittelemalla. Tänä vuonna järjestämme viidet karsintakilpailut.

LSUK:laisittain vuoden kisoissa tuloksia on tullut ja mitaleillekin ollaan taas päästy, finaalipaikkaa hätyyttelee tällä hetkellä muutama vanhoista konkareistamme. Karsintojen jälkeen SM-finaalipaikan itselleen lunastivat Ville Järvinen ja Olli Toivonen, joista Olli lähti ainoana edustamaan seuraamme finaalikarkeloihin sijoittuen kisassa sijalle 12.

Maria Tuominen edusti jälleen naisten SM kisoissa, jossa Mariasta leivottiin ties monennettako kertaa naisten Suomen mestari. Turun Sanomat innostui myös kirjoittamaan artikkelin naisten parhaasta siiman heiluttelijasta ja kertomaan hieman meillekin taustaa miten perhovapa käteen löytyi. Historiikin kokoajana piti tietysti heti kerjätä moinen artikkeli täälläkin esiteltäväksi ja kaikkien luettavaksi elikäs jutun löydät alla olevasta tiedostosta:

Tulokkaiden tuloksista sen verran, että tänä vuonna kaksi hieman tuoreempaa jäsentämme tulivat iloksemme tarjoamaan auttavaa kättänsä karsintojen kilpailijamäärän täyteen saamiseksi. Aiemmin tämä kaksikko on nähty LSUK:n riveissä joukkuekisoissa, joten aivan keltanokkia ei kisarintamalla sikäli oltu, vaikkei yksiläkisoista kummallakaan aiempaa kokemusta ollutkaan.

Kevään Lohenrenkaalla ensikosketuksensa yksilökilpailuun otti Tuomas Oksanen, joka sitkeästi veti koko kaksipäiväisen kisan läpi saaliinaan kolme kalaa kahdelta jaksolta. Valitettavasti kokeneessa porukassa jäätiin perän pitäjäksi, mutta sai sieltä sentään kotiutua yhtä kokemusta rikkaampana. Tulevaisuus näyttää tavataanko miestä vielä kisavesillä.

Tuomi Juho menetti yksilökisaneitsyytensä heittämällä ensimmäistä kertaa siimansa pitkäksi Paimionjoella. Miehen omien sanojen mukaan turvan kalastuksesta hän ei mitään tiedä, mutta nousihan sieltä sentään ensikertalaisenkin haaviin neljä turpaa ja sijoitus oli 10/12. Rohkea aloitus ensikertalaiselle ja toivon mukaan miestä nähdään kisoissa tulevaisuudessakin. 

Olimme osallisina myös Nautelankosken siivoustalkoissa, joissa vastuullamme oli siisteyden lisäksi, pitää grilli kuumana nälkäisten talkoolaisten ruokkimiseksi. 

Ilmakitara taimen ja Juho Tuomi

2018

Vuosi on pyörähtänyt käyntiin ja ensimmäiset peristeeksi muodostuneet kisat käydään Lohenrenkaalla toukokuun alussa. 

Hallituksen kokoonpano säilyi vuosikokouksessa ennallaan, kävimme tänä vuonna testaamassa Paimion Nesteen tarjonnan kokoustilojen ja kokousruokailun osalta, hienostihan siellä homma toimi sekä vielä kaiken huipuksi järkevään hintaankin.

LSUK:n sinivalkoiset

Seuramme ensimmäiset sinivalkoiset olivat Toivonen Olli ja Tapio Penttilä. 

Toivonen nähtiin Suomen väreissä vuosina 2007-2011 ja 2013-2014, edustuspaikka maajoukkueeseen aukesi Toivosen ollessa vuonna 2006 SM2, tämän jälkeen kyseinen mies tavatiin useampaankin kertaan SM mitalikaulassaan. 

Penttilä heitti itsensä mukaan suuren maailman kahinoihin voitettuaan Suomen mestaruuden vuonna 2010, maajoukkueessa Tapio nähtiin vuosina 2011-2015, jonka jälkeen mies omien sanojensa mukaan "jäi eläkkeelle".

Vasemmalla Tapio Penttilä ja oikealla Olli Toivonen, osaa ne näköjään puikkonokkiakin narrata...

                                 Oi niitä aikoja, Olli uransa alkuvaiheilta 2000-luvun alussa.

                                                          Tapio v. 2010 Lohenrengas

Vuonna 2015 jäsenistömme kasvoi iloksemme kahdella uudella sinivalkoisella LSUK:laisella. Riveihimme liittyivät Kai Kallio ja Maria Tuominen. 

Kallio edusti maajoukkueessa vuosina 2015-2017. SM kahinoissa Kallio heitteli itsensä mitaleille sijoittuen vuonna 2015 SM2:ksi. 

Maria on jo vuosia ollut lähes kiistaton ykkösnimi naisperhokalastajien keskuudessa. Tämä leidi on jo viitenä vuotena noussut korkeimmalle jakkaralle ja kantanut kotiin naisten Suomen mestaruuden. Yhtenä vuotena sijoittuen "vain" naisten SM kakkoseksi. Tätä uraa on ilo katsella ja mukavasti samalla saamme lähietäisyydeltä seurata kuinka Suomen naisperhokalastajat kirjoittavat nimensä historiaan. Suomen naisten sinivalkoinen joukkue näki ensimmäistä kertaa päivänvalon osallistumalla vuonna 2016 EM-kisoihin, kapteenina toimivan Maria Tuomisen luotsaamana.

-----kuvat tulossa--------- ne on olleet jo niin kauan tulossa, että vallan hävettää... ehkäpä piakkoin... 16.8.2017

Historiapläyksen historiaa

Historiapläys on kerätty ja koostettu muinaishistoriaan jääneistä pöytäkirjoista sekä arkistojen pölyistä kaivetuista valokuvista. Historiikin on koonnut yhdistyksen ehkä ainoa kalastusta harrastamaton jäsen, nykyinen rahastonhoitaja Elina.

Mikäli sellainen ihme tapahtuu, että allekirjoittanut nähdään kalassa, niin suositellaan pitämään tiettyä turvaetäisyyttä. Kun eihän sitä koskaan osaa varmuudella sanoa mihin suuntaan uistin lentää vai lentääkö käsistä jopa koko vapa ;)

-Elina-