PAIMIONJOKI, KOSKI TL 1.7.2017

Paimionjoki on Lounaissuomessa virtaava 110km pituinen joki, joka alkaa Somerolta ja laskee lopulta saaristomereen. Se on valuma-alueeltaan ja virtaamaltaan suurin saaristomereen laskeva joki. Paimionjoen ympärillä on useita luontokohteita, luontopolkuja sekä historiallisia maaseudun kulttuurikohteita. Joen varrelta löytyy nähtävää ja koettavaa myös kalastusta harrastamattomalle. 

Lisää Paimionjoesta voit lukea Paimionjoki yhdistyksen sivuilta.

LSUK on jo useana vuotena järjestänyt Paimionjoessa perhokalastuksen SM-karsintakilpailun. Kilpailu on 12 kilpailijan kisa, joka käydään yksipäiväisenä Koski Tl:n keskustassa (poolit 1-3) sekä Marttilan ja Kosken rajalla sahan vieressä virtaavalla koskialueella (poolit 4-6). 

Vuonna 2013 Ruoto on kyseisen vuoden sponsorin ominaisuudessaan kirjoittanut kisasta blogissaan.

Kilpailukalana Paimionjoella on turpa. Kilpailu tunnetaankin myös epävirallisella nimellään Turpakisana. Turpa on eurooppalainen särkikala, joka Suomen alueella polskii eteläisen osan murtovesissä ja niiden laskujoissa. Punaeväinen ja voimakas turpa tarjoaakin mukavasti haastetta kalastajalle. 

Mitaleille kisassa ylsivät: 1. Ville Järvinen 2. Mika Yli-Soini 3. Olli Toivonen

Kuvia kilpailupäivältä pooleilta 1-3 sekä muutamana kuva aamupäivän pooleilta 4-6.

Kisoissa pizzapoikana toimi Tapio Penttilä, turpakisan perustaja ja paljasjalkainen LSUK:lainen. Pakkohan se oli mies kameran eteen saada, kun turistina pyöri paikalla. Muutoinhan tämä mies on kisatouhuista jäänyt jo niin sanotusti eläkkeelle, ainakin omien sanojensa mukaan. 

Tapio penttilä

Suomessa ensimmäinen laatuaan oleva turvankalastuskisa järjestettiin LSUK:n toimesta vuonna 2008 Koskella. Keski-Euroopassa turpa on suositumpi kilpailukala ja muutoinkin kyseinen eväkäs on siellä monen kalamiehen ja naisen suosiossa. Halusimme aikoinaan tuoda tämän vaihtoehdon mukaan myös Suomen kisaajille, sillä onhan se erilainen kalastettava kuin tutummat lajit. 

Vuodelle 2008 Tapion johdolla löytyi hyvä koski kilpailualueeksi ja ensimmäiset eurooppalaishenkiset kisat potkaistiin käyntiin. Rehevä koskialue ja haasteellinen maasto sekä pooleille lisämaustetta tuovat haarautuneet joen uomat  tarjoavat varmasti kokeneellekin kalastajalle haastetta. Ensimmäisen vuoden jälkeen kisa on käyty jokavuotisena samoilla paikoilla. Viimeisenä kahtena vuotena kilpailunjohtajana on toiminut Maria Tuominen.

Ensi vuonna kilpailu täyttää kymmenen vuotta.